Blogist ja autorist

kolmapäev, 12. november 2014

Värske mahl aitab... norskamise vastu

Otsustasin, et alates tänasest hakkan oma igas järgnevas postituses käsitlema ühte probleemi, mida saab värske mahla joomisega kõrvaldada või leevendada. 
Seekord siis norskamisest. Kuna öise une kvaliteet on inimese jaoks ülimalt oluline siis norskamine on tõsine probleem nii norskaja enda kui kaasmagaja jaoks.
Norskamine on selline nähtus, millega koos mina olen praktiliselt üles kasvanud. Nimelt olid mõlemad minu vanemad kirglikud norskajad ja enamus minu uinumisi algasid padjaga kõrvu kattes. Oleks ma siis teadnud, et värske mahlaga võiks asja parandada, oleksin seda kindlasti oma vanematele soovitanud.

Norskamine tekib nimelt liigse lima kogunemisest kurku ja ninaneelu kui lima moodustumine peatada vabaneb palju ruumi ja õhk saab ilma lörisemata vabalt liikuda. Postituse lõpus annan ka ühe tõhusa retsepti, mis aitab organismist üleliigset lima eemaldada ja mis ühtlasi peaks aitama siis ka norskamise vastu :)

Miks üldse juua värsket mahla?

Olen siin blogis mahlast palju kirjutanud, aga kuna see teema on mulle armas siis ei väsi ikka kordamast. Värske mahla joomisel on hulk eeliseid - ise tehtud mahl on värske ja töötlemata, temas on säilinud kõik kasulikud fütotoitained, mida te poest ostetud, pakendatud mahlast, iialgi ei saa. Tänu kiudainete puudumisele annab mahl puhkust seedesüsteemile ning toitained jõuavad kiiremini organismi. Tõsise toitainete puuduse korral on just mahlajoomine see, mis aitab kiiresti oragnismil kosuda ja terveneda. Mahlade lisamine oma igapäevasesse toidusedelisse on väga soovitav ka taimetoitlastele, kelle toitumisviisiga kaasneb kiudainete soovitusliku normi ületamine sageli isegi 2-3 kordselt. Kiudained on küll seedimisele vajalikud ja kasulikud mürkainete väljaviijad, aga nendega liialdamine võib kaasa tuua organismi kaltsiumi - ja magneesiumipuuduse. 
Suuremat rõhku võiks panna köögiviljamahladele, mis veresuhkrut vähem mõjutavad (eriti puudutab see diabeetikuid), sest magusad puuviljad sisaldavad korralikult fruktoosi, mis toimib organismis samamoodi nagu tavaline suhkur.

Mahl - lihtne viis saada kätte oma 5 päevast juurviljaportsu


Mahla juues on 5 portsu puu - ja köögivilja päevas ära tarbida imelihtne. Enamvähem kahe mahlaga on see kogus täis ja ületatudki ja muidugi kahe mahlaga ei tasu ju piirduda. Parima tulemuse saamiseks joo mahl kohe peale valmistamist tühja kõhu peale ja alles pool tundi pärast mahla joomist võiksid asuda tahke toidu kallale. Kui sul on aeglane mahlapress siis võid mahla ka valmis teha ja säilitada õhukindlalt suletuna külmikus, kuid mitte rohkem kui 12 tundi. Kiire tsentifugaalpressiga tehtud mahl tuleks tarbida kohe või siis kiirelt külmutada. 
Mahlas toorainete kombineerimisel pea silmas nende kokkusobivust aluselisuse ja happelisuse osas vaata tabelit minu varasemast postitusest

Sidrunid ja laimid on head lisandid köögiviljamahlades, mis aitavad neutraliseerida mõrudat maitset, eriti kui teed mahla rohelistest lehelistest. Kui soovid organismist eemaldada niiskust ja ergutada ainevahetust võib mahladele lisada selliseid kuumi ja tuliseid komponente nagu ingver, küüslauk, tšilli. Kui vähegi võimalik kasuta mahlade tegemiseks mahedalt või omakasvatatud juur- ja puuvilju, nii saad kasuliku mahlaga kaasa vähem ebavajalikke lisandeid. 

Mittemahedat toorainet tuleb kindlasti korralikult töödelda puu- ja juurviljapuhastajaga. Seda viimast võid osta poest nt. Veggie Wash, mis on saadaval Biomarketis või siis saad seda edukalt ka ise kodus valmistada.

Retsept järgmine:
Võta üks klaas keedetud jahutatud vett, 1/2 klaasi lauaäädikat, 2 spl soodat, 2 spl sidrunimahla. Vala vesi ja äädikas suuremasse nõusse (soodat lisades hakkab kõvasti "üle keema") ja lisa sooda, lase ära reageerida, lisa sidrunimahl ja pane segu spreipudelisse. Pihusta segu puuviljadele lase seista umbes 5 minutit hõõru pehmeid puuvilju käega, tugevamaid harjaga ja loputa siis korralikult veega. http://www.wikihow.com/Make-an-Organic-Fruit-and-Vegetable-Wash
Ja nüüd siis lubatud mahlaretsept liigse lima eemaldamiseks organismist, mis aitab norskamist vähendada:

Mahl kirglikele norskajatele :)

  • 2 õuna
  • 2 porgandit
  • ¼ sidrunit (koorega kui on mahesidrun)
  • pöidlaotsa suurune tükk ingverit 
Pista kõik koostisosad masinasse, tee mahlaks ja naudi terviseks!
Seda mahla võid juua muidugi ka siis kui norskamine pole probleemiks :)

Norskamise leevendamiseks võiks teha menüüs ka järgmised muudatused:

  • vähendada alkoholi tarbimist
  • vähendada šokolaadi ja teiste maiustuste söömist
  • vähendada praetud ja valmistoitude osakaalu oma menüüs
  • loobuda piimatoodete ja valgest jahust toodete liigsest tarbimisest
Kasutatud allikad: Fitlifetv, ajakiri Toitumisteraapia (03.2014)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar