Blogist ja autorist

neljapäev, 14. august 2014

Tsükliline ehk vahelduv mahlapaast - keha puhtaks ja rasvad põlema



Vahepeal olen pidanud blogimisest puhkust ja nautinud Eestimaa võrratut suve, olen reisinud ja külastanud sõpru ning katsetanud uusi mahlaretsepte. Puhkust võttis vahepeal ka minu töökas arvuti, mis keeldus mõnda aega minuga koostööst. Vahelduvast mahlapaastust pole me aga senini puhkust võtnud, endine rütm toimib ja edusammud on väiksed, aga kindlad. Seoses puhkusega on nn. söögipäevi olnud mõnevõrra rohkem kui mahlapäevi, aga kurss on endiselt kindel.
Nagu oma eelmises blogipostituses kirjutasin, on äärmiselt oluline määrata kindlaks oma isiklik eesmärk. Eesmärgist lähtuvalt pane paika, kui palju teed nädalas mahlapäevi ja mitmel päval sööd tahket toitu. 
Kui sinu sihiks on maksimaalne rasvapõletus vali madala suhkrusisaldusega mahlad - kasuta mahlapõhjaks kurki ja/või hapukamaid õunu, kasuta ohtralt rohelist kraami - spinatit, sellerit, lehtkapsast, maitseks lisa münti, ingverit, laimi. 
Kui soovid kasvatada lihast, lisa mahladele tervislikke rasvu, proteiine (nt.kanepivalgu pulber). 
Kui sinu eesmärgiks on aga lihtsalt tervist tugevdada ja enesetunnet parandada tee värskeid mahlu sulle meeldivatest komponentidest. Aga ka sel juhul on hea varieerida erinevaid komponente, kasutada spinatit, sellerit, teha mahla peedist, porgandist ja kapsast.

Siinkohal annan ühe hea ja äärmiselt kasuliku mahlaretsepti katsetamiseks. See mahl sobib ideaalselt menüüsse intensiivse rasvapõletuse faasis. Lisan juurde ka põhikomponentide kasulikud omadused.

2 porgandit
2 lühikest kurki
peotäis peterselli
pöidlaotsa suurune tükk ingverit
veerand sidrunit (kui mahesidrun siis mahlata koos koorega)

Porgand on suurepärane A ja C vitamiini ja üks kõige rikkalikumaid beetakaroteeni allikaid, mis on üks võimsamaid antioksüdante. Porgand on kasulik silmadele ja nahale, porgandis leiduvad fütotoitained vähendavad jämesoole vähi ja südameveresoonkonna haiguste riski.

Kurk on jahutava toimega ja väga hea mahlakomponent kaalulanguse seiukohalt. Kurgis leidub selliseid antioksüdante nagu C vitamiini, beeta karoteeni ja mangaani. Kurgis leidub palju K vitamiini, mis soodustab vere hüübimist ja on kasulik meie luude tervisele. Uuringud on näidanud, et värske kurgimahl on põletikku alandava ja happelisust vähendava toimega.

Petersell ei ole mite ainult tuntud supiroheline vaid sisaldab sellist võimsat ainet nagu myristicin , mis hävitab tõhusalt kasvajarakke. Petersell on ka hea foolhappe allikas, mis  on omakorda kasulik meie südame tervisele. Petersellis leiduv flavonoid - luteolin - on tõhus antioksüdant, mis aitab kehal võidelda vabade radikaalidega. Petersellis on ka palju C ja A vitamiini.

Ingver  sisaldab väga tugevaid põletikuvastaseid toimeaineid - gingeroole. Selle koostisaine tõttu on ingveri tarvitamisest suur abi osteoartriidi ja reumatoid artriidi korral. Ingver  reguleerib ja tõhustab seedimist, vähendab gaase, rahustab soolestikku. 
(Allikas :http://www.whfoods.com/)

Hiina meditsiinis öeldakse, et ingver on tõhus abimees seedetule reguleerimises. Kuna mahlad ja enamus juur- ja puuvilju on oma olemuselt külmad, siis mõjub pikaajaline külmade toiduainete tarvitamine põrna energiale kahjulikult. Kuna põrna energia puudujääk on üks kaalutõusu peamisi põhjustajaid, siis on ingveri tarbimine mahlapaastu ajal otse hädavajalik. 

Juuresoleval pildil on üks hea punkt põrna stimuleerimiseks. Aitab leevendada ka kõhukinnisust, ärritunud soole sündroomi ja muude soolestiku probleemide korral. Sellele punktile võib teha ka kuuma soolakotti (sool soojaks ja soki sisse) või mokšat.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar